SMUTJE
SMUTJE
SMUTJE, někdy také zkráceně SMUT, je jedním z nejdůležitějších článků na ponorce. Je to výraz pro kuchaře, tedy nikoliv Koch, ale Smutje. Je zodpovědný za přípravu a naložení všech zásob jídlem, surovin, vody a pití pro všechny členy posádky v počtu několika desítek mužů. Musí se starat o stravování minimálně 3x denně. Pro podávání teplých nápojů vymrzlýmh hlídkujícím námořníků. Co dá práci a přemýšlení obstarat nákup na víkend pro jednu rodinu, a zde je to pro mnoho lidí na dobu i více, než 60 dní bez možnosti dojít do marketu. Např. na ponorce pro 48-člennou posádku jsou dvě toalety z toho se však po jistou dobu může používat jen jedna, protože ve druhé má Smut' nacpané konzervy a jiné potraviny a tak podobně je využit každý jen trochu volný prostor na ponorce. Vše připravuje v malé místnosti po námořnicku zvané Kombüse, o půdorysu stěží 3 čtvereční metry v těžkých podmínkách, mnohdy v bouřlivých vodách, kdy loď je zmítána rozbouřeným oceánem jako hračka. Z počátku z čerstvých potravin, později z konzerv a sušených a jinak konzervovaných potravin. Je třeba si uvědomit, že potraviny na ponorce podléhají rychle zkáze, v málo větraném, často zatuchlém a nedobře odérovaném prostředí.
LABSKAUS
Když tu máme Smutjeho, nesmí chybět ani recept na pravý ponorkářský recept - Labskaus. Tento pokrm je možno ještě dnes obdržet v námořnických krčmách na pobřeží Severního moře a v severoněmeckých přístavních městech
Co k tomu potřebujeme? Je to pro 4 osoby: 800g Hovězího masa / naložené nasolené žebírko/ 1bobkový list, 4 zrnka pepře, 1 kg brambor, 4 cibule, lžíci sádla, sklenici okurek, sklenici červené řepy, 3 filety z matesa, pepř, 4 vejce, 4 zavináče, petržel, 2 lžíce másla
Maso vypereme, dáme do hrnce zalijeme vodou, aby maso bylo právě ponořené.Přidat bobkový list a celý pepř, přivést k varu. Na slabém ohni vařit přikryté asi 1 a půl hodiny. Umýt brambory a vařit 20-25 minut, slít, nechat trochu vychladnout, oloupeme a ještě horké protlačíme lisem. Oloupeme cibuli a na hrubo nakrájíme. Sádlo rozehřejeme na pánvi Cibuli do sklovata, Okurky a řepu nechat odkapat. Maso 6 okurek, matesy a červenou řepu pomlít na hrubém masovém mlýnku. Promíchat s bramborami a cibulí. Je -li směs příliš tuhá, zředíme vývarem. Ochutit pepřem. Na pánvi uděláme volská oka. Labskaus servírovat s jedním volským okem a l zavináčem. Posypat zbylými okurkami a petrželí. GUTEN APPETIT